Elcyklar Online

Elcyklar ökar i populäritet

Elcyklar ökar i populäritet

Elcykeln är först och främst en cykel. Den har samma design, mått och komponenter som en helt vanligt cykel, men utöver detta har den dessutom en elektrisk motor. Denna motor drivs av ett uppladdningsbart batteri, som kan ge dig som cyklist en extra skjuts när du cyklar. Det gör att det blir mer bekvämt och behagligt att cykla samt att hela upplevelsen blir mindre ansträngande.

Genom att helt enkelt ta bort många av de hinder som får folk att avstå från att cykla, såsom motvind, branta uppförsbackar och uttröttande pendlingsturer som gör att man blir trött och svettig, ger elcykeln en helt annan frihetskänsla och tillfredsställelse. Elcyklar är betydligt roligare att cyklas på än traditionella cyklar, och de är även tillgängliga för ett större antal potentiella cyklister. Som grädde på moset utgör de ett miljövänligt alternativ till andra fordon som släpper ut miljöfarliga avgaser.

Tanken bakom elcykeln har funnits sedan slutet av 1800-talet, då flera olika amerikanska uppfinnare experimenterade med möjligheten att kombinera elmotorer med traditionella cyklar. Det var dock tack vare 1900-talets och 2000-talets teknologiska framsteg som idén plötsligt blev genomförbar på riktigt. Med dagens lättviktiga motorer, effektiva laddningsbara batterier, mjuk växling och moderna cykelkomponenter kan cyklister av alla åldrar och personer med bättre eller sämre kondition njuta av att cykla. Elcykeln låter dig ge dig ut på en nöjestur, ett träningspass eller pendla till jobbet med hjälp av cykeln.

För många cyklister har elcykeln blivit ett hett alternativ till såväl vanliga cyklar som motordrivna fordon, och utgör ett miljövänligt och roligt sätt att färdas till olika destinationer.

Allt mer populär världen över

Runt om i världen blir elcykeln allt mer populär, i takt med att fler och fler människor efterfrågar prisvärda, effektiva och miljövänliga alternativ till motordrivna fordon. På senare år har försäljningen av elcyklar ökat lavinartat i Asien, inte minst i Kina som numera är världsledande vad gäller användning av elcyklar. Enligt en artikel i New York Times blev elcykeln omåttligt populär i Kina i början av 2000-talet, då antalet elcyklar ökade i antal från ett par tusen under 90-talet till uppskattningsvis 120 miljoner under 2010.

Denna explosiva expansion av elcyklar i Kina har lett till att en liknande tillväxt även har kunnat urskönjas i andra delar av världen. Även här hemma i Europa, vilket är den näst största marknaden för elcyklar, har användningen av detta hybridfordon stadigt ökat under årens lopp. År 2006 såldes uppskattningsvis 98 000 elcyklar i de europeiska länderna, medan motsvarande siffra 2013 hade ökad till hela 907 000. De största nationella marknaderna för elcyklar i Europa fortsätter vara Holland, Frankrike, Belgien, Tyskland och Italien. Det verkar som att det finns en tydlig koppling mellan uppskattningen för elcyklar och en stark inhemsk cykelkultur.

Elcykeln blir också allt mer populär på andra sidan Atlanten. I USA ökade försäljningen av elcyklar från 70 000 2011 till 159 000 året därpå, och vissa experter uppskattar att denna siffra kommer öka till cirka 340 000 under nästa år (2018).

Den dramatiska utvecklingen av elcykelns teknik och prestanda, samt den elcykelns kraftigt ökade populäritet på senare år, har lett till att det numera är väldigt spännande att såväl äga som använda en elcykel. Oavsett om elcykeln används som ett sätt att komma i form igen, av äldre cyklister som vill ha ett mer lättillgängligt sätt att njuta av sina cykelturer, av pendlare i stadsmiljö som vill underlätta den dagliga resan till och från jobbet, av miljömedvetna cyklister som hoppas kunna minska sin utsläppspåverkan, eller av en person som använder den av helt andra skäl, verkar det allt mer troligt att elcykeln kommer förändra det sätt på vilket vi människor ser på cykeln.